Tuki saamelaiskäräjälain muutokselle – jarrutus lopetettava

Saamelaiskäräjälain uudistamista ei saa enää lykätä. On häpeällistä, että Suomi ei ole jo toteuttanut kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamista valvovien YK:n elinten päätöksiä, jotka edellyttävät nykyisen, saamelaisten oikeuksia loukkaavan lain korjaamista.

YK:n ihmisoikeussopimusten mukaan alkuperäiskansalle kuuluu oikeus itse määritellä perinteidensä ja tapojensa pohjalta yhteisönsä jäsenyyden ehdot. Nykyinen saamelaiskäräjälaki loukkaa tätä periaatetta ja uhkaa johtaa saamelaisten edustuselimen suomalaistumiseen.

Hallituksen esittämien lakimuutosten tarkoituksena on edistää kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Suomen perustuslain mukaista saamelaisten itsemääräämisoikeutta ja parantaa saamelaisten omaa kieltään ja kulttuuriaan koskevan itsehallinnon toteutumista. Toisin kuin jotkut lain vastustajat väittävät, esitys ei kavenna muiden Lapissa elävien oikeuksia, ei syrji ketään eikä anna saamelaiskäräjille esimerkiksi kuntien päätöksenteossa veto-oikeutta.

Hallituksen esitys on jo kolmen eduskuntakauden ajan jatkuneiden valmistelujen, neuvottelujen ja kompromissien tulos. Keskustapuolueen vaatimuksille uudesta valmistelusta ei ole mitään perusteita. Lakimuutosten käsittelyä ei saa myöskään tarpeettomasti viivyttää valiokunnissa.

Saamelaiskäräjälain käsittelyssä mitataan nyt sitä, kunnioittavatko kansanedustajat Euroopan ainoan alkuperäiskansan oikeuksia ja ihmisoikeussopimusten toteutumista valvovien YK:n elinten päätöksiä. Katseet kohdistuvat keskustapuolueen ohella kokoomukseen ja muihin oppositiopuolueisiin.

Suomen kommunistisen puolueen läntisen ja pohjoisen Helsingin osastot vetoavat kansanedustajiin saamelaiskäräjälain muutosten hyväksymiseksi sellaisina kuin ne on sovittu saamelaiskäräjien edustajien kanssa. On lopetettava ihmisoikeuksien loukkaaminen ja kunnioitettava saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Helsingissä 21.11.2022

SKP:n läntisen ja pohjoisen Helsingin osastojen kokous