Hoitoalan kriisiä ei ratkaista pakolla vaan rahalla

Hoitajapula ja palvelujen pitkään jatkunut alibudjetoiminen on johtanut julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisiin. Se on vaarantanut niin oikeudet hyvään hoitoon ja hoivaan kuin potilasturvallisuuden. On törkeää, että Sanna Marinin hallitus esittää tässä tilanteessa ensi vuodelle talousarviota, joka jopa leikkaa monien hyvinvointialueiden rahoitusta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sote-palveluissa on yli 30 000 työntekijän vajaus, lähivuosina tarvitaan vanhuspalveluihin saman verran lisää ja lisäksi noin joka kolmas alan työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle tällä vuosikymmenellä. Pahenevaa hoitajapulaa ei ratkaista pakolla vaan rahalla ja työoloja parantamalla. SDP:n ja Vasemmistoliiton tuki pakkotyölaille jää mustaksi luvuksi työväenliikkeen historiaan.

Solidaarisuus hoitajille

SKP:n Helsingin piirikomitea ilmaisee tukensa Superin ja Tehyn vaatimuksille hoitajien palkkojen ja työolojen parantamisesta. Hoitajien pitää saada vaativasta ja korvaamattoman tärkeästä työstä kunnollinen korvaus. Heidän palkkansa ovat reaalisesti alentuneet noin viidellä prosentilla kymmenessä vuodessa. Samalla ne ovat jääneet yhä enemmän jälkeen yksityisen puolen ja yleisestä palkkojen kehityksestä.

Superin ja Tehyn esittämä viisivuotinen palkkaohjelma lisäisi työvoimakustannuksia vuositasolla noin 350 miljoonalla eurolla. Tästä summasta suuri osa palaisi valtiolle ja kunnille tuloveroina ja arvonlisäveroina. Helpottaessaan hoitajapulaa se toisi myös säästöjä hoidon viivästymisistä aiheutuviin menoihin.

Hallituksen ja eduskuntapuolueiden vastuu

SKP:n Helsingin piirikomitea pitää käsittämättömänä sitä, että hallitus ja eduskuntapuolueiden edustajat Kuntatyönantajan johdossa eivät halua tunnustaa välttämättömyyttä nostaa tuntuvasti hoitajien ja monien muidenkin kunta-alan työntekijöiden palkkoja. On suorastaan loukkaavaa tarjota hoitajille vähän yli kahden prosentin palkankorotuksia tilanteessa, jossa inflaatio laukkaa 7–8 prosentin vauhdilla. Kyse on myös tasa-arvosta, naisvaltaisen alan palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamisesta.

Suomessa käytetään sote-palveluihin miljardeissa ja prosenteissa paljon vähemmän rahaa kuin muissa pohjoismaissa. Se näkyy hoitajien palkoissa ja työoloissa, joiden parantaminen on kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevien etu. Hoitajien taistelua on myös muiden ammattiliittojen syytä tukea, onhan kyse niidenkin jäsenten ja heidän perheidensä hyvinvoinnista.

SKP:n Helsingin piirikomitea
22.9.2022