Hajotus vei paikan asukas- ja ympäristölistoilta

Helsinkiä johtaneet kokoomus ja vihreät menettivät kuntavaaleissa yhteensä lähes 20 000 ääntä ja viisi paikkaa. Kokoomuksen kannatus putosi 2,7 % ja vihreiden peräti 4,3 %. Asetelmat päätöksenteossa muuttuvat.

Kokoomus säilytti kuitenkin suurimman puolueen aseman ja kokoomuksen Juhana Vartiainen nousee pormestariksi. Samalla kokoomuksen ryhmän kokoonpano siirtyi selvästi oikealle.

Eniten kannatusta ja paikkoja lisäsivät Perussuomalaiset ja Liike Nyt, molemmille kolme uutta paikkaa. Vasemmistoliitto ja SDP saivat kumpikin yhden lisäpaikan. Valtuustosta putosivat Feministinen puolue, Piraattipuolue ja Sininen tulevaisuus.

Uuden valtuuston jäsenistä lähes puolet on kansanedustajia, ministereitä ja heidän avustajiaan, joista moni tuskin ehtii paneutua Helsingin asioihin. Yhdessä neljä vuotta sitten tapahtuneen lautakuntien rajun vähentämisen kanssa tämä lisää johtavien virkamiesten ja kaupunginhallituksen valtaa.

Isot erot äänestysaktiivisuudessa

Helsingissä äänestysaktiivisuus oli vähän koko maan tasoa korkeampi. Kaupunginosien välillä oli kuitenkin erittäin isoja eroja.

Kivikon yhdellä alueella äänestysaktiivisuus oli vain 37 % ja eräillä alueilla Jakomäessä, Vesalassa ja Vuosaaressa vain noin 40 %. Sen sijaan Munkkiniemen, Paloheinän ja Tammisalon hyvätuloisilla alueilla äänestysaktiivisuus oli 80 %.

Hajotus vei paikan

Vaaleihin ensi kertaa osallistuneelle Asukkaiden Helsinki -yhteislistalle vaalitulos oli pettymys. Sen 1 712 ääntä ja 0,5 % kannatus eivät yltäneet valtuustoon. Eniten kannatusta Asukkaiden Helsinki -listan ehdokkaille tuli äänestysalueilta Maunulassa (3,2 % ja 1,8 %), Vuosaaresta (B-alue 2,2 %, H 1,5 % ja A 1,3 %)), Käpylästä (N-alue 1,6 %), Suomenlinnasta (1,5 %) ja Valilasta (B-alue 1,2 %).

Alun perin yhteislistalla mukana olleen Ympäristöliike Helsinki -ryhmän kanssa äänimäärä olisi riittänyt reippaasti valtuustopaikkaan. Ympäristöliike Helsinki -ryhmän vetäjä Mika Välipirtti muutamien tukijoidensa kansssa päätti kuitenkin vain viikko ennen ehdokaslistojen jättämistä maaliskuun alussa hajottaa siihen asti yksimielisesti sujuneen yhteistyön.

Media pimitti

Asukkaiden Helsinki -lista oli valtamedian lähes totaalisessa pimennyksessä. Helsingin Sanomet keskittyi suurimpia puolueita suosivaan pormestaripeliin ja Ylen toimitus vähät välitti ohjelmatoiminnan ohjeista, joiden mukaan vaaliohjelmissa ei saa suosia ketään joidenkin muiden kustannuksella.

Asukkaiden Helsinki -lista nosti kuitenkin julkisuuteen Helsingin kaupungin 500 miljoonan euron ylijäämän ja lähiterveysasemien lopettamishankkeet. Yhteislista oli myös mukana tekemässä viheralueiden ja kulttuuriympäristöjen suojelusta näiden vaalien yhden pääteeman.

Asukkaiden Helsinki -listan toiminta jatkuu muun muassa nimien keräämisellä Olli Salinin käynnistämään kuntalaisaloitteeseen lähipalvelujen turvaamiseksi. Aloite toimitetaan elokuussa alussa kokoontuvalle uudelle valtuustolle. Sen voi allekirjoittaa myös netissä.

(Artikkelin kuva Toivo Koivisto)