Helsingin hillittävä vuokrien nousua

Suomen kommunistisen puolueen Helsingin kaupungin piirikomitea vaatii valtiovallalta ja Helsingin kaupungilta pikaisia toimia asumiskustannusten alentamiseksi ja kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi.

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren tähänastiset toimet ovat tukeneet lähinnä niitä, joilla on varaa ottaa lainaa asunnon ostamiseksi. Samalla kokoomusministeri on järjestänyt gryndereille edulliseen hintaan tontteja, joita ne voivat 10 – 20 vuoden kuluttua myydä kovalla rahalla. Samaan aikaan etenkin kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto on romahtanut.

Helsingin kaupungin johdossa kokoomus ajaa sosialidemokraattisen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän tukemana tonttivuokrien korottamista noin 15-kertaiseksi. Asuntotuotannon romahdus on samalla paljastanut sen, että suurin osa uusista tonteista on luvattu rakennusliikkeille omistusasuntotuotantoon.

SKP:n piirikomitea vetoaa kaupunginvaltuutettuihin tonttivuokrien kohtuuttomien korotusten estämiseksi. Helsingin kaupunki kerää asuntotonttien vuokrilla kaksi kertaa enemmän reaalituottoa kuin markkinoilla saa vastaavista sijoituskohteista. Tonttivuokrat ovat täällä kaksi-kolme kertaa korkeammat kuin esimerkiksi Tukholmassa.

Piirikomitea tukee Tontinvuokraajien kansalaisliikkeen ja kaupungin vuokralaisten vaatimuksia tonttivuokrien tuottovaatimusten alentamiseksi neljästä prosentista kahteen prosenttiin. Samalla piirikomitea esittää, että kaupunki käynnistää oman vuokra-asuntojen rakentamisen perustamalla sitä varten oman rakennusyksikön.

SKP:n Helsingin kaupungin piirikomitea 18.2.2009