Kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan vaaliliitto: 6.1.2008

Helsingin Osuuskauppa Elannon asiakasomistajilla on 22.2.-7.3. pidettävissä edustajiston vaaleissa mahdollisuus vaikuttaa siihen, ohjaako HOK-Elannon toimintaa kaupallinen voitontavoittelu vai toteuttaako se sosiaalisesti, ekologisesti ja eettisesti vastuullista osuustoimintaa. Kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan vaaliliitto tarjoaa vaikuttamisen väylän kaikille, jotka haluavat, että HOK-Elanto kehittää laadukasta ja edullista lähikauppaa, turvaa työntekijöilleen kunnolliset työehdot, lisää osuusliikkeen jäsenten vaikutusmahdollisuuksia sekä tarjoaa vaihtoehdon koville kapitalistisille arvoille.

HOK-Elannolla on yli puoli miljoonaa asiakasomistajaa ja sen osuus pääkaupunkiseudun päivittäistavarakaupasta on noin 40 prosenttia. Suurena osuusliikkeenä sillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa vähittäiskaupan, ravintola-alan ja useiden muiden palvelujen kehitykseen. Vaarana on kuitenkin se, että pyrkimys yhä vahvempaan markkina-asemaan syrjäyttää osuustoiminnan edistykselliset periaatteet ja työväenliikkeen ihanteet.

Kaupallista voitontavoittelua ja yksipuolisesti suuria yksiköitä korostava linja ei ole asiakkaiden eikä työntekijöiden etu. Se sivuuttaa myös osuustoiminnan uudet haasteet asiakasomistajien vaikutusmahdollisuuksien, ruokaturvan, ekologian ja reilun kehitysmaakaupan edistämisessä.

Kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan vaaliliitto puolustaa HOK-Elannon jäsenten ja työntekijöiden etuja ja vaikutusmahdollisuuksia. Mielestämme osuusliikkeen tulee kantaa vastuunsa myös yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon, solidaarisuuden ja rauhan edistämisessä.

Lähikaupan puolesta

* Lähikaupan palveluja on laajennettava ja monipuolistettava. Palvelujen kehittäminen ei saa tarkoittaa niiden keskittämistä suuriin kauppakeskuksiin ja etäälle asuinalueista. Erityisesti Alepa-lähikaupoissa on laajennettava tuotevalikoimaa ja muutettava hintataso edullisemmaksi.

Vastuu ympäristöstä

* HOK-Elannon tulee edistää ekologisesti kestävää kehitystä. Tämä tarkoittaa muun muassa kotimaisten terveellisten elintarvikkeiden ja luomutuotteiden saatavuuden parantamista. Geenimuunneltuja elintarvikkeita ei pidä ottaa myyntiin, koska niiden terveys- ja ympäristövaikutuksista ei tiedetä tarpeeksi. Myymäläverkostoa on kehitettävä niin, että joukkoliikenneyhteydet ovat hyvät. Joukkoliikenteen käyttäjille tulee tarjota bonus-etuja. HOK-Elannon tulee säästää energiaa, vähentää jätteitä ja edistää kierrätystä. S-ryhmän ei pidä investoida lisäydinvoiman rakentamista varten perustettuun Fennovoima-yhtiöön.

Sosiaalinen vastuu

* S-etukortin tuomia jäsenetuja on parannettava. Tarjouksia on kehitettävä niin, että työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja muut vähävaraiset hyötyvät niistä nykyistä enemmän. Myös kulttuurin ja liikunnan alueella tarjottavia jäsenetuja tulee monipuolistaa. Osuusliikkeen tulee kantaa yhteiskunnallista vastuuta myös lähiyhteisöjen hyvinvoinnista muun muassa tukemalla työttömien toimintaa.

Vastuu työnantajana

* HOK-Elannon tulee edistää työllisyyttä, oikeudenmukaista tulonjakoa ja työhyvinvointia. Työsuhteiden tulee olla ensisijassa kokoaikaisia ja työaikojen järjestelyjä on kehitettävä työntekijöiden tarpeista lähtien. Kokoaikaisten työntekijöiden osuuden tuntuva lisääminen ja ammatillisen osaamisen kehittäminen on tärkeää myös palvelujen kehittämiseksi. On ryhdyttävä kokeilemaan työajan lyhentämistä ansiotasoa alentamatta. Palkkahaitaria on kavennettava nostamalla pieni- ja keskituloisten työntekijöiden palkkoja. S-ryhmän ei pidä ajaa kauppojen sunnuntai-aukiolon laajentamista.

* Osuusliikkeen tulee olla edelläkävijä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä. Työntekijöiden tulee saada valita edustajansa osuusliikkeen kaikkiin hallintoelimiin, myös hallitukseen.

* S-Pankin toimintaa on kehitettävä jatkossakin niin, että se tarjoaa yksityisiä liikepankkeja parempaa korkoa tavallisille säästöille ja maksuttomat käyttötilit. S-Pankin työntekijöille tulee taata vähintään vastaavat työehdot kuin samanlaisesta työstä muissa yrityksissä. S-Pankin sijoitustoiminnan tulee olla eettisesti kestävää ja välttää riskejä.

Reilua kauppaa

* Kehitysmaakauppojen ja kehitysmaiden osuustoiminnallisten tuottajien kanssa on kehitettävä reilua ja suoraa kauppaa ohi ylikansallisten suuryhtiöiden. Tässä on käytettävä hyväksi myös osuustoiminnallisen liikkeen kansainvälistä yhteistyötä. Osuusliikkeen hankinnoissa tulee olla takeet siitä, että tuotteiden valmistuksessa ei käytetä lapsityövoimaa eikä poljeta työntekijöiden oikeuksia.

* Osuusliikkeen tulee omassa toiminnassaan torjua kaikenlainen rasismi ja ottaa huomioon monikulttuuriset tarpeet.

* HOK-Elannon tulee kehittää myös osuustoiminnallista tuotantoa eräänä keinona vähentää suurten kaupallisten yhtiöiden ylivaltaa.

Jäsenvaltaisuus

* Jäsenten vaikutusmahdollisuuksia on lisättävä esimerkiksi muodostamalla paikallisia jäsentoimikuntia. Osuusliikkeen lehteä ja internetsivuja tulee kehittää jäsenten ja työntekijöiden osallistumisen ja vaikuttamisen foorumina. On kehitettävä osuustoiminnallista valistus- ja koulutustoimintaa. Osuusliikkeen jäsenten valitseman edustajiston päätösvaltaa on lisättävä niin osuusliikkeen kuin sen hallitsemien yritysten johtamisessa.

Helsingin Osuuskauppa Elannon edustajiston vaalissa on kyse osuusliikkeen suunnasta. Jokainen ääni työväenliikkeen ja edistysmielisen osuustoiminnan ihanteiden puolesta on tärkeä!

Kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan vaaliliitto