Sotahysterian sijaan tarvitaan rauhanaloitteita

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut Suomessa yhä kovempiin puheisiin Venäjää ja myös venäläisiä vastaan. Onko nyt saavutettu lakikohta, kun ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kehottaa demonisoimaan venäläiset ”rottina, torakoina ja muina iljettävinä eläiminä”, joilta pitää viedä ihmisyys ja joiden tappaminen pitää karnevalisoida? Innokkaimmat kehottavat jo valtaamaan Venäjältä Karjalan ja Petsamon.

Venäläisten demonisoiminen ja sotahysterian lietsominen eivät auta Ukrainan sodan lopettamisessa. Ukrainan sotaan ei ole näköpiirissä sotilaallista ratkaisua. Sellaisen hakeminen uhkaa johtaa vain sodan laajenemiseen ja pahimmillaan jopa ydinsotaan.

Suomella on joskus ollut aktiivinen rooli rauhan välittäjänä ja aserajoitussopimusten edistäjänä. Presidentti Sauli Niinistön ja Sanna Marinin hallituksen johdolla rauhanpolitiikka on vaihtunut Nato-jäsenhakemukseen, useimpia muita maita kovempaan Venäjän vastaiseen politiikkaan ja asevarustelun määrärahojen paisuttamiseen tällä eduskuntakaudella yli kolminkertaisiksi.

Halla-ahon kaltaiselle väkivallan ihannoimiselle on luonut pohjaa Venäjän hyökkäyssodan ohella se, että sotapuhe on ollut vallalla myös Suomen poliittisessa johdossa ja valtamediassa. Siksi ei riitä vain Halla-ahon kritisoiminen. On syytä myös kysyä, missä on Suomen poliittisen johdon aktiivisuus tien avaamiseksi neuvotteluille tulitauon aikaansaamiseksi, sotatoimien lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan solmimiseksi? Ja missä ovat valtamedian esittelyt rauhanliikkeen puheenvuoroista?

Venäläisten epäinhimillistäminen sivuuttaa sen, että Venäjällä on myös sodan vastustajia – vaikka pelkästään sodasta puhumisestakin voi saada vuosien vankeustuomiot. Sen sijaan, että lietsotaan venäläisvastaisuutta, katkaistaan kaikki yhteydet ja rakennetaan rajalle aitoja, on haettava yhteyksiä sotaa vastustaviin venäläisiin ja myös säilytettävä kulttuuri-, tiede- ja kansalaistason kontakteja. Venäläisten demonisoiminen on lyhytnäköistä ja typerää myös ajatellen sitä, että sodan jälkeen on joka tapauksessa rakennettava normaalit ja mahdollisimman hyvät yhteistyösuhteet Venäjän ja venäläisten kanssa.  

SKP:n Helsingin piirikomitea
16.1.2023

(Kuvassa Ainu Palmun valoteos. Kuva: Toivo Koivisto)