Palmian yksityistämiselle on vaihtoehto

Helsingin kaupunginhallitus valmistelee kaupungin ruoka-, siivous-, kiinteistö- ja turvapalveluja hoitavan Palmia-yhtiön myymistä. Myymistä perustellaan Palmian parin viime vuoden aikana tekemillä tappioilla ja väittämällä, etteivät nämä palvelut ole kaupungin ydintoimintaa. SKP:n piirikomitea vastustaa myymistä ja korostaa, että yksityistämiselle on vaihtoehto.

Kun kokoomus, vihreät ja RKP ajoivat läpi Palmian yhtiöittämisen, se oli kannattava kaupungin liikelaitos. Varoitimme jo silloin, että yhtiöittämisestä ja kilpailuttamisesta hyötyvät vain alan suuryritykset, jotka haluavat laajentaa markkinoitaan.

Vaikka yhtiön johdon pyrkimykset laajentaa toimintaa eri puolille maata ja kilpailuttaminen ovat vaikeuttaneet Palmian tilannetta, ei yhtiötä ole pakko myydä. Yhtiö teki vielä vuonna 2018 voittoa. Sen liikevaihto oli ennen koronaa noin 120 miljoonaa ja tappio koronavuonna 2020 vain noin 3,6 miljoonaa.

Takaisin ns. in-house-yhtiöksi

Vaihtoehtona Palmian myymiselle on sen muuttaminen takaisin kaupungin omaan toimintaan keskittyväksi ns. in-house-yhtiöksi. Se on mahdollista tehdä joidenkin vuosien siirtymäajalla, sitä mukaa kuin kilpailutetut sopimukset päättyvät. Silloin Palmia ei enää tee uusia sopimuksia muiden kuin Helsingin kanssa ja kaupunki puolestaan lopettaa sopimuskausien päättyessä kilpailuttamisen aloilla, joilla Palmia toimii.

SKP:n Helsingin piirikomitea kysyy, miksi kaupunginhallituksessa istuvat ryhmät kokoomuksesta vasemmistoliittoon ajavat yksimielisesti Palmian myymistä? Erityisesti ihmettelemme SDP:n ja Vasemmistoliiton tukea yksityistämiselle. Onko vasemmistokin sitä mieltä, että lasten, vanhusten ja henkilöstön ruokapalvelut, tilojen siivous, kiinteistöjen kunnossapito ja turvallisuus eivät kuulu kaupungin strategiaan ja ydintehtäviin?

Yksityistämisen laskut tulevat työntekijöiden ja asukkaiden maksettavaksi. Piirikomitea vetoaa yksityistämispolitiikan hylkäämiseksi ja peruspalvelujen kehittämiseksi kaupungin omana toimintana.

SKP:n Helsingin piirikomitea
11.2.2022

(Artikkelin kuva palmia.fi)