Pormestaripelin sijaan puhuttava asioista

Viime päivinä on pormestaripeli Helsingissä käynyt kuumana. Puolueet ovat nimenneet ehdokkaitaan.

SKP:n Helsingin piirijärjestö ei kannata Helsingin johtamisjärjestelmän uudistusta, jossa valtaa keskitetään yhä pienempään piiriin. Emme usko, että pormestarimalli lisää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia. Kuntavaalien ohjaaminen pelkäksi pormestaripeliksi on valtapuolueiden yritys sumuttaa kuntalaisia ja välttää keskustelu Helsingin politiikan linjakysymyksistä. Kuntavaaleissa ei valita yhtä johtajaa vaan 85 hengen valtuusto. Valtuusto on se, joka linjaa politiikan suunnan. Ei pormestari yksin.

14 000 euron kuukausipalkkaa ja 2500 euron kuukausittaisia kokouspalkkioita nauttiva pormestari ja 10 000 euron kuukausipalkalla toimivat apulaispormestarit ovat kaupunginhallituksen jäseniä ja johtavat kukin yhtä superlautakuntaa. On ilmeinen vaara, että kaupungin johtoon syntyy entistä tiiviimpi pieni piiri, joka päättää keskeisistä asioista.

Helsingissä on tällä hetkellä 28 lautakuntaa ja johtokuntaa. Kun uusi johtamisjärjestelmä astuu voimaan kesäkuussa, lautakuntien määrä putoaa neljään. Suuret jättilautakunnat siirtävät päätösvaltaa virkamiehille, koska ne tekevät päätöksiä ylätasolla. Asukkaiden on yhä vaikeampi löytää paikkaa, jossa omaa elämää koskevat konkreettiset päätökset tehdään.

Helsingissä on testattu uusia osallistuvan demokratian muotoja kaupungin demokratiapilotissa muutamia vuosia sitten. SKP:n Helsingin piirijärjestön mielestä näistä kokeiluista olisi pitänyt tehdä johtopäätöksiä, ja kehittää lähidemokratiaa. Nyt johtamisjärjestelmän uudistukseen ei kirjattu mitään toimenpiteitä asukkaiden vallan lisäämiseksi esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin tai paikallisten aluefoorumien avulla. Vaadimme Helsinkiin alueellisia demokratiaelimiä, joilla on myös alueellista päätösvaltaa.