Asunnottomuus on Helsingin häpeäpilkku

Asunnottomuus on edelleen vakava ongelma Suomessa. Yhteensä asunnottomia oli vuonna 2015 koko maassa noin 7900. Huolimatta voimakkaasta asuntorakentamisesta Helsingissä asunnottomien määrä on viime aikoina jopa kasvanut. Asuntoja rakennetaan ja etenkin kaavoitetaan reippaaseen tahtiin, mutta tämä ei asunnotonta auta.

Yksityisiä rakennusliikkeitä kiehtovat kovan rahan asunnot. Omistusasuntojen hinta on korkealla alueesta riippumatta, ja etenkin yksityisen puolen vuokra-asuntojen vuokrataso on kohonnut melkoisesti. Kaupunginkin tavoite tuntuu olevan saada asukkaiksi ”hyviä veronmaksajia” välittämättä heistä, joilla menee huonommin.

Kaupunki itse ei rakennuta tarpeeksi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Asunnottomuuden kitkemiseksi ja asumiskustannusten kohoamisen hillitsemiseksi olisi ryhdyttävä välittömästi toimiin julkisin varoin toteutettujen kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseksi Helsinkiin. Avuksi tähän kaupunki voisi perustaa kunnallisen rakennusyhtiön rakentamaan edullisia vuokra-asuntoja.

Lisäksi tarvitaan panostuksia sosiaalityöhön, jotta apua tarvitsevat apua myös saavat.

Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia kaikkien, ja etekin heikoimmassa asemassa olevien perustarpeista. Asunto on ihmisoikeus. Asunnottomuus rikkaassa Suomessa on häpeällinen ilmiö. Asunnottomuutta ei tule missään nimessä sallia: perustuslain on taattava kaikille oikeus omaan kotiin.

SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestö