Asukkaiden vai ison rahan Helsinki?

Helsingin kaupungin johtamiseen tarvitaan suunnanmuutos. Nykyinen politiikka heikentää palveluja, pahentaa työttömyyttä, nostaa asumismenoja, korottaa joukkoliikenteen lippujen hintoja, uhraa viher- ja virkistysalueita grynderien voitontavoittelulle sekä keskittää valtaa yhä pienempään piiriin. Helsingin pitää olla asukkaiden eikä ison rahan kaupunki.

Nyt ollaan tekemässä isoja ratkaisuja julkisten palvelujen ja kuntien tulevaisuudesta. Samalla kun Sipilän, Soinin ja Stubbin hallitus jatkaa leikkauspolitiikkaa, se esittää kuntien palvelujen yhtiöittämistä ja muun muassa Postin ja Valtion rautateiden toiminnan siirtämistä osittain yksityisille yhtiöille. Palvelujen parantamisen sijasta sote-uudistuksesta on tulossa yhtiöittämis- ja kilpailuttamiskoneisto, jolla sosiaalisista perusoikeuksista tehdään kauppatavaraa ja demokratia korvataan yhtiövallalla.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajien esitys, joka säilyttäisi sote-palvelujen järjestämisen ja tuottamisen kuntien tehtävänä, osoittaa että vaihtoehtoja hallituksen ajamalle yhtiöittämislinjalle löytyy. Helsingissä on myös rahaa parantaa palveluja, kun kaupungin ja sen liikelaitosten ylijäämät lasketaan sadoissa miljoonissa.

Peruspalvelut kuntoon

SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestö haluaa säilyttää sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut kuntien vastuulla ja pääsääntöisesti kuntien itse tuottamina lähipalveluina. Erityistason palvelut on sen sijaan paikallaan siirtää eräiden aluehallinnon tehtävien kanssa maakunnille, joiden johto valitaan vaaleilla.

SKP:n piiri vaatii Helsingin budjettilinjan muuttamista niin, että kaupungin ylijäämistä ohjataan lisää rahaa vanhuspalveluihin, terveysasemille, kouluihin, päiväkoteihin, kirjastoihin ja muihin peruspalveluihin. Kokonaisuutena kuntien ja maakuntien rahoitusta on vahvistettava kiristämällä suurten tulojen, pääomien ja suuryhtiöiden verotusta. Tällaisen muutoksen toteuttamiseen tarvitaan asukkaiden laajaa ja voimakasta painostusta. Joukkovoiman kaltaista kansalaisliikettä tarvitaan myös paikallisesti.

Työtä työttömille

Työttömyys koettelee kymmeniä tuhansia helsinkiläisiä ja heidän perheitään. Sipilän hallitus ja Helsingin kaupungin johto ovat jättäneet työttömät markkinoiden armoille. Hallitus tarjoaa kyllä yrityksille lisää tukia, mutta leikkaa työttömiltä vähästäkin ja ajaa työttömiä palkattomaan pakkotyöhön. Helsingin kaupungin johto on puolestaan valmis maksamaan jo yli 60 miljoonaa euroa vuodessa sakkomaksuja, työmarkkinatuen kuntaosuutta, sen sijaan, että työllistäisi työttömiä.

SKP:n Helsingin piiri vaatii valtiovaltaa ja kaupunkia perustamaan julkiselle sektorille lisää työpaikkoja, korottamaan työllisyysrahoja ja takaamaan työttömille kunnollinen perusturva. Helsingin pitää ottaa mallia Ruotsista ja Saksasta, joissa on useilla aloilla lyhennetty työaikaa ansiotasoa alentamatta ja nostettu matalia palkkoja.

Samalla SKP:n piiri tukee ay-liikkeessä esitettyjä vaatimuksia ns. kilpailukykysopimuksen torjumisesta, joka on tärkeää niin tulonjaon muuttamiseksi oikeudenmukaisemmaksi kuin työllisyyden kannalta.

Keskuspuiston ja viheralueiden puolesta

Helsingin yleiskaavaan ehdotetaan massiivista rakentamista useille tärkeille viher- ja virkistysalueille, kuten Keskuspuisto ja Vartiosaari. Tätä perustellaan harhaanjohtavasti asuntojen tarpeella. Tosiasiassa yleiskaavaehdotus perustuu mitoitukseen, jossa rakentamiseen kaavoitetaan maata kaksi kertaa enemmän kuin asukasmäärän rajukaan kasvu edellyttää. Viheralueita voidaan säästää myös ottamalla huomioon se, että toimitilojen tarve työntekijää kohti pienenee ja ns. älykkäät verkot vähentävät liikenteen tarvitsemaa maa-alaa.

SKP:n Helsingin piirin mielestä yleiskaavaehdotus pitää palauttaa uuteen valmisteluun tai ainakin korjata perusteellisesti niin, että Keskuspuistoon, Vartiosaareen ja muille viheralueille ei osoiteta lisää rakentamista. Lisäksi asuntorakentamisen painopiste on siirrettävä kovan rahan asunnoista kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon.

Asukasdemokratiaa

Helsingin uudella johtamisjärjestelmällä aiotaan keskittää päätösvaltaa entistä pienempään piiriin, jossa ratkaiseva rooli on kansliapäälliköllä, neljällä toimialajohtajalla ja pormestareista muodostuvalla muutaman poliitikon palkkaeliitillä. Suurin osa nykyisistä lautakunnista ja johtokunnista aiotaan lopettaa. Tätä vallan keskittämistä ovat oikeiston rinnalla tukeneet myös vihreät ja Vasemmistoliitto.

SKP:n piiri vastustaa esitettyä johtamisjärjestelmää ja vaatii lisäämään asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia, kehittämään osallistuvaan budjetointiin perustuvaa lähidemokratiaa ja vahvistamaan valtuuston asemaa päätöksenteossa.

Kohti kunta- ja maakuntavaaleja

SKP:n Helsingin piiri valmistautuu huhtikuussa 2017 pidettäviin kuntavaaleihin ja vuonna 2018 järjestettäviin maakuntavaaleihin kamppailemalla julkisten lähipalvelujen, työllisyyden ja lähidemokratian puolesta. Kutsumme tällaisesta yhteistyöstä kiinnostuneita muodostamaan vaaleihin laajan ehdokaslistan. Samalla esitämme myös muille vasemmistopuolueille ja vihreille yhteistyötä kokoomuksen ylivallan lopettamiseksi.

SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestö ry:n vuosikokous 23.4.2016