Ei Natolle ja fasismille – rauha ja demokratia Ukrainaan

SKP:n Maunula-Pakilan osaston kannanotto 19.3.2014
Ukrainan taloudellinen ja poliittinen kriisi, äärioikeiston ja fasismin nousu, Naton ja EU:n laajentumispyrkimykset sekä Venäjän johdon vastatoimet ovat johtaneet Ukrainan kriisin ja koko kansainvälisen tilanteen vakavaan kärjistymiseen.
Sotilaalliset voimakeinot, taloudelliset pakotteet ja yksipuoliset toimet eivät ratkaise kriisiä. Ne ovat omiaan viemään yhä syvemmälle vastakkainasettelujen kierteeseen.
Käynnissä on myös tiedotussota, jossa kansainvälisen oikeuden moraalinvartijoina esiintyvät Yhdysvaltojen johdolla ne, jotka itse rikkovat oikeutta vastaan jatkuvasti. Venäjän johto on aiheellisesti arvostellut lännen johtajia kaksoisstandardeista, mutta syyllistyy nyt itse samaan.
Suomessa kokoomus yrittää käyttää kriisiä Venäjällä pelotteluun ja Nato-jäsenyyden ajamiseen. Suomen ei pidä liittyä Natoon, jonka tulo Suomen itärajalle vain pahentaisi epäluottamusta ja turvallisuusongelmia. Suomen etu ei ole myöskään Venäjän saartaminen taloudellisilla pakotteilla.
SKP:n Maunula-Pakilan osaston mielestä Suomen hallituksen ei pidä sitoutua Ukrainan konfliktin yhdeksi osapuoleksi muodostuneen EU:n politiikkaan. Hallituksen on sen sijaan toimittava aktiivisesti neuvottelujen aikaansaamiseksi kriisin osapuolten, erityisesti Ukrainan ja Venäjän kesken.
Ukrainassa vallan ottaneessa hallituksessa äärioikeistolla on vahva asema ja se toimii yhteistyössä jopa fasististen puolisotilaallisten joukkojen kanssa. Äärioikeiston ja fasistien nousu Ukrainassa on näkynyt pyrkimyksinä kaventaa venäjänkielisten oikeuksia sekä väkivaltana erityisesti kommunisteja ja erilaisia vähemmistöryhmiä vastaan. SKP:n osasto vaatii Suomen hallitusta ja EU:ta ottamaan selvästi kantaa Ukrainan äärioikeistolaisia ja fasistisia ryhmiä vastaan.
SKP:n osasto ilmaisee tukensa Ukrainan kommunistiselle puolueelle ja muille edistyksellisille voimille, jotka pyrkivät luomaan edellytykset rauhanomaiselle kehitykselle, työväen ja vähävaraisten aseman parantamiselle, demokratialle, kaikkien kansallisuuksien oikeuksien turvaamiselle ja Ukrainan talouden ja yhteiskunnan uudistamiselle.