Pakilassa ja Haagassa vietettiin työväen vappua

SKP:n Maunula-Pakilan sekä Pitäjänmäen osastojen edustajat kävivät perinteiseen tapaan muistamassa ja kunnioittamassa vuonna 1918 kaatuneita ja tapettuja tovereitamme. Haagan muistomerkillä pitämässään puheessa Aili Tuppurainen korosti tarvetta saada nuoriso vakuuttumaan siitä, että mikään muu ei kurjuutta lopeta kuin uusi vallankumous. Kepulaisista ja perussuomalaisista ei ole heidän auttajakseen.

Työväen vappumarssin ja Tokoinrannan juhlan jälkeen jatkettiin Pakilan työväentalon perinteisellä vappulounaalla. SKP:n Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja Kalle Hernberg epäili vappupuheessaan, että harjoitetun politiikan ja retoriikan perusteella voi olettaa, että valtioneuvoston kassakaapista saattaisi vuotaa seuraavanlaista hallituksen iltakoulun oppimateriaalia: ”Pienipalkkainen työ on parempi kuin ei työtä ollenkaan ja epäoikeudenmukaiset työmarkkinat on kai kuitenkin aina parempi kuin ei työmarkkinoita ollenkaan. Siis palkkaorjuus on kuitenkin parempi kuin ei orjuutta ollenkaan ja ennen kaikkea: huono argumenttihan on kai kuitenkin helvetin paljon parempi kuin ei argumenttia ollenkaan.”

Työministeri Lauri Ihalainen totesi äskettäin, että pitää estää kahden kerroksen työmarkkinoiden synty. Missä ihmeessä Ihalainen on ollut, kun työtä on teetetty aivan miten sattuu ja yhä kiihtyvällä tahdilla viimeistään viimeisten parinkymmenen vuoden aikana? Ei kai vaan jonkun ammattiliiton pomohommissa ja työministerinä, ihmetteli Hernberg.

Hallitus pyrkii verhoamaan kapitalismia ruokkivat ja kansaa kurjistavat toimet korulauseisiin. Europolitiikka kurjistaa suoranaisesti eurooppalaisten työläisten elinoloja. Meilläkin hallituksen kapitalismia nuoleskeleva, vaihtoehdottomuutta pauhaava politiikka lisää kurjuutta isoon osaan kansasta. Pitääkö tähän politiikkaan ja retoriikkaan alistua?

Jotta päätöksenteossa voisi paras argumentti voittaa, tarvitaan korjaustoimenpiteeksi jatkuvaa arkipäivän taistelua. Luokkataistelua. Meillä on pitkä kokemus kamppailujen järjestämisestä sekä Helsingissä että laajemmin. Me emme ole yksin, vaan työtätekevien ja syrjäytettyjen ihmisten tyytymättömyys lisääntyy päivä päivältä Helsingissä, Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Meissä on voimaa. Meillä on inhimillinen vaihtoehto kapitalistista pakkovaltaa vastaan: sosialismi. Yhdessä voimme voittaa, totesi Hernberg.