Koulutuksen eriarvoisuutta ei saa lisätä opintotukea heikentämällä

Kolikkopino

Jyrki Kataisen hallitus valmistelee lisää julkisten menojen leikkaamisia. Yhdeksi kohteeksi on hallituksen piirissä esitetty opiskelijoiden opintorahan heikentäminen ja opiskeluaikojen lyhentäminen.

Leikkauslistojen valmistelussa on kylmästi sivuutettu se, että opintoraha on jo nyt aivan liian matala riittääkseen turvaamaan opiskelijoiden toimeentulon. Tästä syystä moni joutuu hakemaan lisärahoitusta tekemällä töitä. Toisaalta hallitus on leikannut yliopistojen ja ammatillisten oppilaitosten resursseja, mikä vaikeuttaa ja hidastaa opintoja.

Erityisesti kokoomuksen ja sosialidemokraattien hallituksessa esittämä opintotuen muuttaminen lainarahaksi ei tuo mitään helpotusta opiskelijoiden toimeentulon ongelmiin eikä oppilaitosten resurssien puutteisiin. Sen sijaan se lisäisi koulutuksen eriarvoisuutta, kun opiskelu riippuisi mahdollisuuksista ottaa lainaa.

Työväenliike on aina kamppaillut tasa-arvoisten opiskelumahdollisuuksien puolesta. On häpeällistä, että nyt kun Vasemmistoliiton puheenjohtaja vastaa ministerinä hallituksessa opintotukiasioista, vähensi hallitus jo tämän vuoden budjetissa opintorahaan käytettäviä varoja yli 20 miljoonalla eurolla ja valmistelee vielä lisää leikkauksia.

Opiskelijajärjestöjen viesti hallituksen kehitysriiheen on ”Näpit irti opintotuesta”. Suomen kommunistisen puolueen Helsingin kaupungin piirikomitea tukee opiskelijajärjestöjen vaatimuksia opintorahan korottamisesta, sen sitomisesta elinkustannusindeksiin ja toisen asteen opintotuen epäkohtien korjaamisesta. Rahaa opintotuen korottamiseen voidaan ottaa esimerkiksi vähentämällä asehankintoja ja luopumalla hallituksen suuryrityksille esittämistä uusista verohelpotuksista.

SKP:n Helsingin kaupungin piirikomitea 18.3.2013