Helsinkiläisten palvelujen alibudjetoiminen lopetettava

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esitys Helsingin ensi vuoden budjetiksi jatkaa julkisten palvelujen heikentämistä samalla kun se ohjaa lisää tukea yksityisille firmoille.Esimerkiksi vanhuspalveluja kokoomuslainen kaupunginjohtaja esittää vähennettäväksi 80 000 käyntiä kotihoidosta, 22 000 hoitovuorokautta laitoshoidossa ja 12 000 vuorokautta pitkäaikaishoidossa. Samaan aikaan palveluseteleillä ja kilpailuttamalla ohjattaisiin tukea yksityisille yrityksille ja hyvätuloisille vanhuksille, joilla on varaa maksaa palvelusetelin käytön edellyttämiä omarahoitusosuuksia.

Pajunen esittää sosiaali-, terveys-, opetus- ja muiden palvelujen määrärahoihin vain 1,5 prosentin korotusta tänä vuonna toteutuvasta tasosta. Se ei riitä kattamaan edes kustannusten nousua, puhumattakaan kasvavista palvelujen tarpeista. Palveluista aiotaan vähentää myös työpaikkoja, kun henkilöstömenot eivät riitä kattamaan edes työehtosopimusten mukaisia palkankorotuksia.

Budjettiesitykseen sisältyy myös ehdotus uudesta ”Pajusen listasta”. jolla kartoitettaisiin lopetettavat lähipalvelujen tilat.

Vastuussa epäsosiaalisesta ja eriarvoisuutta lisäävästä budjettilinjasta ovat kaupunginjohtajan lisäksi kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. He hyväksyivät keväällä kaupunginhallituksessa palvelujen määrärahoja reaalisesti vähentävän budjettiraamin, johon Pajusen esitys perustuu. Nyt näiden puolueiden edustajat valmistautuvat hyväksymään heti vaalin jälkeen Pajusen esityksen pienin, promilleluokkaa olevin muutoksin.

Voitoista ohjattavarahaa palveluihin

SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestö vaatii, että Helsingin kaupungin ja sen liikelaitosten voittovaroista ohjataan lisää rahaa palveluihin ja helsinkiläisten hyvinvointiin.

–  Uusien ”Pajusen listojen” sijasta on turvattava jokapäiväiset peruspalvelut kävelyetäisyydellä.

–  Vanhuspalveluihin on saatava hyvän hoidon edellyttämä riittävä henkilöstö, laajemmat kotipalvelut ja lisää palveluasuntoja.

–  Terveyseroja on vähennettävä poistamalla terveyskeskusmaksu ja lopettamalla terveysasemien palvelujen karsiminen.

–  Päiväkotipaikkoja on lisättävä nopeasti tuhannella.

–  Koulujen resursseja on lisättävä oppilasryhmien pienentämiseksi ja vaikeammassa tilanteessa olevien koulujen tuen lisäämiseksi.

–  Kaupungille on perustettava rakennusliike tekemään kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja peruskorjausta. Asumismenojen nousua on hillittävä myös kohtuullistamalla tonttivuokrien korotukset.

–  HSL:n valmistelemien joukkoliikenteen lippujen hintojen korotusten ja Keskustatunnelin rakentamisen sijasta on alennettava lippujen hintoja ja otettava suunta kohti maksutonta joukkoliikennettä.

–  Kaupungin on luotava lisää työpaikkoja ja korotettava matalia palkkoja.

SKP:n Helsingin piirijärjestö vastustaa hallituspuolueiden ajamaa Suur-Helsinki-hanketta, joka voimistaisi lähipalvelujen karsimista ja keskittäisi valtaa. Vaadimme ryhtymään sanoista tekoihin lähidemokratian ja osallistuvan budjetoinnin kehittämiseksi.

SKP:n Helsingin kaupungin piirikomitea 15.10.2012