Suur-Helsinki-hanke uhkaa lähipalveluja ja demokratiaa

Kantamme tuli varmasti selväksi. Kuva: Toivo Koivisto

Piirijärjestömme ottaa tiukasti kantaa kuntauudistusta vastaan! Keskiviikkoaamuna kävimme kertomassa mielipiteemme ministereille ja tilaisuuteen saapuville kuntapäättäjille Pasilan messukeskuksen edessä, ja ohessa on piirijärjestön virallinen kannanotto.

Suur-Helsinki-hanke uhkaa lähipalveluja ja demokratiaa

SKP:n Helsingin piiri 19.3.2012

Kataisen hallituksen esitys yli 260 kunnan lopettamisesta merkitsee toteutuessaan raakaa lähipalvelujen, kuntien itsehallinnon ja demokratian romuttamista. Perustuslain mukaan kunnan pitäisi olla asukkaiden itsehallintoa, mutta uudistuksessa asukkaiden tarpeet ja mielipiteet on täysin sivuutettu. SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestö vastustaa kuntien ja lähipalvelujen tappolistoja.

Jättikunnat vievät päätöksenteon kauemmaksi asukkaista. Demokratia heikkenee kun asiasta vastuussa olevat voivat päättää asioista olematta kosketuksissa kansalaisiin. Esimerkiksi Helsingin suuren kaupungin valtuustossa ei ole lähes 40000 asukkaan Vuosaaresta ainuttakaan valtuutettua. Tällä hetkellä kaupungin johdossa vallitsee virkamiesvaltainen toimintakulttuuri, jossa yhteydet talouden, politiikan ja muihin eliitin valtapiireihin ovat tiiviit, mutta asukkaat ja heidän tarpeensa jäävät toiseksi.

Kokoomuksen talutusnuoressa kulkevan poliittisen eliitin Suur-Helsinki-unelmat ja Suomen hallituksen kuntakartta perustuvat näkemykseen, että kunta on vain työssäkäyntialue, palvelujen järjestäjä ja yksityisten markkinoiden edistäjä. Kunnan pitää olla kuitenkin asukkaidensa itsehallintoa. SKP:n Helsingin piirin mielestä kunnan pitää myös tuottaa omat palvelunsa pääsääntöisesti. Silloin niitä voidaan kehittää asukkaiden tarpeista lähtien eikä sen mukaan, mistä yksityiset firmat laskevat saavansa eniten voittoa.

Helsingissä pitää tiivistää palveluverkkoa harventamisen sijaan. EU:n kestävän kaupunkikehityksenkään suosituksia ei vastaa se, että terveysasemia vähennetään tai että keskustakirjaston toteuttaminen uhkaa heikentää lähikirjastoja.

Asukkaiden suoria vaikutusmahdollisuuksia on lisättävä Helsingissä osallistuvalla budjetoinnilla, kansanäänestyksillä, kuntavaalien yhteydessä valittavilla kunnanosavaltuustoilla ja luomalla uudenlainen käytäntö, jossa valtuutetut ovat myös tilivelvollisia toiminnastaan asukkaille.