Vuokrat alas, palkat ylös!

Eilisen asunnottomien yön johdosta Piirikomitea otti kantaa asunnottomuuden poistamisen puolesta. Tällainen tehtiin:

Vuokrat alas, palkat ylös

Hallitus toisensa jälkeen on luvannut vähentää asunnottomuutta. Osalle asunnottomista onkin saatu katto pään päälle. Vuokrien nousu, työttömyys, pienet palkat ja kehno perusturva ovat kuitenkin aiheuttaneet samaan aikaan toisaalla uutta asunnottomuutta.

Tilannetta etenkin isoissa kaupungeissa on pahentanut myös se, että vuokra-asuntojen osuus kaikista asunnoista on vähentynyt. Esimerkiksi Helsingissä suurin osa uudesta asuntotuotannosta on omistusasuntoja tai ns. välimallin asuntoja, jotka voidaan myydä joidenkin vuosien jälkeen omistusasunnoiksi.

Vuokrataso on Helsingissä noussut niin korkeaksi, että matalapalkkaisten alojen työntekijän on usein vaikea selviytyä asumismenoista. Työmarkkinajärjestöjen äsken tekemä raamisopimus ei tätä ongelmaa helpota. Se johtaa päinvastoin reaalipalkkojen alenemiseen, kun hinnat, vuokrat, kunnallisverot ja muut elinkustannukset nousevat yhteensä nopeammin kuin palkat.

SKP:n Helsingin kaupungin piirikomitea tukee Asunnottomien yön tavoitteita. Asunto on perusoikeus, joka pitää taata kaikille. SKP:n piirikomitea vaatii vuokrien alentamista sekä palkkojen ja perusturvan korottamista.

Suomen kommunistisen puolueen Helsingin piirikomitea 17.10.2011