Posti takaisin Pitäjänmäkeen!

Pitäjänmäen osasto ei ole tyytyväinen siihen, että Itella päätti yllättäen lakkauttaa Pitäjänmäen alueelta kaksi postikonttoria. Uusi asiointiposti on Kannelmäessä, jonne ei mene suoria joukkoliikenneyhteyksiä. Tässä kannanotto, jossa vaaditaan konttorien palauttamista:

Kannanotto paikallisten postikonttoreiden (00380 HELSINKI JA 00440 HELSINKI) lopettamiseen

Itella Posti Oy ilmoitti toukokuun lopulla 2011 lyhyellä varoitusajalla lopettavansa postikonttorit Pitäjänmäen teollisuusalueelta (00380 Helsinki) sekä Lassilasta (00440 Helsinki). Lakkautus toteutettiin suunnitellusti. Lassilan R-kioskissa sijaitsee postin noutopiste. Pitäjänmäen teollisuusalueelle (ml. Talinlehdon, Strömbergin ja Kutomotien asuinalueet) sen sijaan ei jäänyt lainkaan postipalveluita.

SKP:n Pitäjänmäen osasto toteaa, että postikonttoreiden lakkauttaminen heikentää alueiden postipalveluita kohtuuttomasti. Molempien postinumeroalueiden nykyinen asiointiposti sijaitsee Kannelmäen Prisman yhteydessä, jonne ei ole lainkaan suoria joukkoliikenneyhteyksiä. Osa postiasiosta voidaan hoitaa toki missä tahansa postissa, mutta postista noudettavat lähetykset saapuvat ensi sijaisesti omaan postiin, joka tässä tapauksessa tarkoittaa kohtuutonta asiointimatkaa, varsinkin kun suorat yhteydet puuttuvat.

Palveluja lopetetaan kehittyviltä alueilta

Pitäjänmäen teollisuusalueen postikonttori (00380 Helsinki) toimi ensisijaisesti yrityspostina, ja Itella perusteli konttorin lakkauttamista vähentyneillä asiakaskäynneillä. Yritysalue on toki hiljentynyt huomattavasti viime vuosina, mutta samaan aikaan vastaavasti asuinalue on kasvanut ja uusia asuntoja rakennetaan koko ajan. Pitäjänmäen teollisuusalueella asuu jo lähes 4000 ihmistä. Lisäksi Lassilassa on vanhastaan noin 4000 asukkaan väestöpohja. Postien lakkauttaminen on lyhytnäköistä, ja pidentyvät asiointimatkat ovat rasite myös ympäristön kannalta. Lähipalveluiden katoaminen koskettaa pahiten vanhuksia ja huonosti liikkuvia, mutta sillä on negatiivinen vaikutus asukkaiden elämään laajemminkin.

Säästöjen ja tehostamisen tarkoitukseksi – joihin postikonttoriverkon harventaminenkin liittyy – Itella on ilmoittanut tavoitteen menestyä avautuvassa postipalveluiden kilpailussa. Palveluiden karsiminen, palvelutason alentaminen ja henkilöstön kuormittaminen uhkaa johtaa kuitenkin päinvastaiseen tulokseen. Lyhytnäköisen ajattelumallin sijasta olisi katsottava pidemmälle tulevaisuuteen. Asettaako Itella pelkät talousluvut vai kansalaisten palvelemisen etusijalle? Lisäksi lyhyt varoitusaika konttoreiden lakkautuksista kerrottaessa taisi tähdätä siihen, että vastarintaa ei ehtisi nousta.

Itella jatkaa palveluidensa kehittämistä – asukkaiden pyynnöistä huolimatta.

Itella Posti Oy on ulkoistanut postikonttoreitaan yhä laajemmin yrittäjien hoidettaviksi viime vuosina, ja tämä linja tuntuu edelleen jatkuvan, joten Itellan ylläpitämän postikonttorin saaminen takaisin on kovan työn takana. Paras vaihtoehto se toki olisi, sillä silloin postikonttorin toiminta ei riippuisi mistään ulkoisesta tekijästä. Vähintäänkin Itella Posti Oy:n olisi kuitenkin käynnistettävä neuvottelut sekä Pitäjänmäen teollisuusalueen sekä Lassilan kauppaliikkeiden kanssa asiamiespostin saamiseksi näille alueille. Merkittävä parannus tämän hetkiseen tilanteeseen olisi edes se, että Pitäjänmäen teollisuusalueen asiointipostiksi vaihdettaisiin postinumeroalueella 00370 Helsinki sijaitseva asiamiesposti (Valintatalo, Konalantie 6-8), sillä tähän suuntaan on olemassa myös suorat joukkoliikenneyhteydet.

SKP:n Pitäjänmäen osasto ry.