Vaalivoitto HOK-Elannossa 10.3.2008

Osuusliike HOK-Elannon vaalitulos on voitto kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan ehdokaslistalle. Se sai 4 073 ääntä ja 3 prosenttia ääniosuuden. Edellisessä vaalissa neljä vuotta sitten kommunisteja ja sitoutumatonta edistysmielistä osuuskauppaväkeä koonnut lista sai 2 694 ääntä ja 1,8 prosenttia.

Yli puolen miljoonan jäsenen HOK-Elannon vaalia on medioissa kuvattu pääkaupunkiseudun kunnallisvaalien esivaaliksi. Vaalin tulos kertoo kommunistien ja asukasliikkeen etenemisen mahdollisuuksista myös syksyn kunnallisvaaleissa.

Kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan listalta edustajistoon valittiin SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen 745 äänellä. Varaedustajaksi valittiin myyjä Arja Aaltonen. Toinen edustajapaikka jäi noin 125 äänen päähän ja se olisi saatu, jos STP olisi suostunut yhteiselle listalle kommunistien kanssa.

Kunnallisvaalejakin ajatellen huolestuttavaa HOK-Elannon vaaleissa oli oikeiston eteneminen. Porvarillinen vaaliliitto nousi suurimmaksi ryhmäksi. Myös vihreät etenivät. Sen sijaan SDP ja Vasemmistoliitto menettivät molemmat yhden paikan. SDP menetti lähes viidesosan ja Vasemmistoliitto 30 prosenttia äänistä. Vasemmalla vain kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan lista paransi tulostaan.